Scheldeland 1 mei treffen (Wichelen)

De lucht was grijs als een vel gerecycleerd papier. De temperaturen waren in hun puberteit – tussen twaalf en achttien – aan het groeien naar de zomer. Ideaal weer dus, om de motor uit de garage te rijden. De driehonderdvijftig andere deelnemers waren van hetzelfde gedacht om af te zakken naar Wichelen.

Er waren vier pogingen nodig om het traject in de Tomtom te krijgen, met bijzondere dank aan MC Scheldeland voor het doorzettingsvermogen om het bestand toch maar op de console te krijgen. Dan bleek nadien dat de route hier en daar afweek van de pijlen en de toer die op het scherm van Garminers verscheen. Waar de ene doorreed, sloeg de ander af. Zo zullen wellicht alleen de Tomtommers aan de poort van het Hof te Melis hebben gestaan.  


Sightseeing zat er niet echt in. Het was geen rit om een postkaart over naar huis te schrijven. Deze tocht ging naar la Flandre profonde, haar ziel en haar littekens. We passeerden door dorpen waar de kerk altijd in het midden stond, tot de verkaveling uitgevonden werd. We zagen de typische huisvrouwen die de stoep vegen, afgemeten precies tot aan de denkbeeldige rooilijn met de buren. Dit was een rit door het echte Vlaanderen met haar kip-aan-het-spitkramen, straatrommelmarkten en wielrenners op terrassen. De trajectcontroles zijn er recent bijgekomen. Die dingen zie je in alle landen, maar nergens zo typisch als hier.

Ooit zal die Vlaamse gewoonte geklasseerd worden als werelderfgoed, beschermd door de Unesco. Wie weet, promoten Japanse reisbureaus dan Haaltert als een must visit attraction in een tiendaagse reis doorheen heel Europa. Of, vinden Chinezen het hip om banale Vlaamse rommel als collectors item uit een garageverkoop mee te nemen naar Shanghai. Zie je ze al staan op Zaventem, met in hun handbagage een nep Chinese vaas is Delfts blauw en een tinnen bord, mooi ingewikkeld in een weekendeditie van Het Laatste Nieuws?

Tomtom, Garmin of de pijlen, wat je ook volgde, het maakte allemaal niets uit. Alle wegen leidden terug naar Wichelen, na een mooie pauze in Sint-Amands. Zonder meer, een leuke rit.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.