Wintervoering

Vogels fluiten, motoren ronken en die wintervoering had ik beter uit m’n jas gehaald. Begin april en het was tweeëntwintig graden. Je kunt het niet meer maken om die opwarming van de aarde te blijven afdoen als fake news. Zo’n prachtige dag! Wie een auto had, reed naar de kust. Wie een motor had, reed van de kust weg. Alle anderen waren ofwel verpleegkundigen met nachtdienst of mensen die woonden aan de kust, zonder motor. Zat je niet in de vorige zin, dan was je in beweging of stond je in de file.

Ik nam richting Temse. Temsenaars worden in de volksmond azijnzekers genoemd. Het kan zijn dat ze het leven niet zo positief inzien, maar de reden is vooral omdat er in de 18e eeuw tal van azijnbrouwerijen in de streek zijn ontstaan.  Toen de Boelwerf voor het eerst failliet ging in 1992 en in 1994 dubbel failliet, maakten de Temsenaars ook wel kans op de bijnaam boelzoekers. Uiteindelijk is het bij azijnzekers gebleven. Enfin, waarom vertel ik dat? Want uiteindelijk had ik Temse slechts nodig om in Bornem te komen.

Bornem is een leuke gemeente, met een vrolijk marktplein, toffe terrasjes, een cisterciënzerabdij en een kasteel. Ik koos voor de pijlen naar het kasteel, parkeerde aan het ziekenhuis en liep de lange Kasteelstraat door, zoekend naar het kasteel. Bleek  dat het kasteel slechts op beperkte momenten toegankelijk was en ik meteen zou teruggestuurd worden als ik voorbij de ‘ingangspoort’ zou lopen. Dus, maar een foto op heel ruime afstand (zoek het kasteel) en een virtueel bezoek op hun website. De warme combinatie van het motorpak en de stralende zon nodigde eerlijk gezegd niet uit om regels te overtreden.

Terug de CBR op, in de richting van Breendonk. Ook daar was de aanmaning niet min. Het fort, waar ooit 3.500 gedetineerden zaten en het informatiebord laconiek gewag maakt van ‘een honderdtal’ stervelingen omwille van mishandeling, foltering en uitputting, naast 184 gefusilleerden en 23 ophangingen, liet bij de inkom weinig aan de verbeelding over. Terug. Keer maar terug!

Wat een culturele uitstap had kunnen zijn, had een afdronk van azijn. Niets bezocht. Maar, het bespaart de lezer een gedetailleerde analyse van het schilderij van Karel V in het Kasteel van Bornem. Dat De Smet de Nayer – met een standbeeld op de Zeedijk van Wenduine, een laan in Blankenberge en een plein nabij de Krijgslaan in Gent – de opdracht gaf om het Fort van Breendonk op te richten, is hier evenmin relevant. De cultuur van het motorrijden zit in het onderweg zijn.

Via Dendermonde en Overmere terug naar huis. Het was een korte, zonnige rit!

’t Is nu echt gestart, het motorseizoen. De wintervoering kan verhuizen naar de kleerkast. Als ik nu nog het lek aan de CBR zal weten op te lossen, zijn we helemaal vertrokken. Sinds die rit via Temse verlies ik toch wel benzine zeker.

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.